Sidebar

07
di, dec

Sport & Lifestyle
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

075 Gezondheid Lifestyle - Heeft uw naaste de diagnose dementie? Dan zult u waarschijnlijk te maken krijgen met veranderingen in het gedrag. Uiteindelijk zal communiceren een steeds grotere uitdaging worden. Hoe gaat u als mantelzorger het beste om met dit veranderende gedrag? En hoe past u uw eigen gedrag hierop aan? Samen met Zuster Jansen helpen wij u op weg met de volgende tips.

Communicatie met het dementerend familielid

Naarmate de dementie vordert, wordt het voeren van een gesprek met uw familielid steeds moeilijker. U zult merken dat de manier waarop u uw boodschap overbrengt, belangrijker wordt dan de specifieke inhoud. Het is belangrijk dat uw naaste met dementie zich gehoord voelt: maak daarom oogcontact, gebruik korte zinnen en praat met een zachte toon. Uw lichaamstaal is belangrijk: mensen met dementie voelen meer dan u zult denken.

Onderneem samen activiteiten

Wanneer de dementie van uw partner of familielid vordert, zal hij of zij meer moeite krijgen met bewegen. Daarom is het belangrijk om ook na de diagnose actief te blijven; beweging is goed voor het denkvermogen en vertraagt zo de dementie. Wandelen is een geschikte activiteit om mee te beginnen. Ook waarderen mensen met dementie vaak het beluisteren van (nostalgische) muziek en het bekijken van oude foto’s. Tevens stimuleert dit het langetermijngeheugen: twee vliegen in één klap!

Geef ruimte voor eigen inbreng

Laat uw naaste met dementie altijd haar of zijn waarde; betrek uw familielid daarom in gesprekken en het maken van keuzes. Bekijk daarbij wat wat nog wel mogelijk is, in plaats van wat niet meer lukt. Betrek uw naaste bijvoorbeeld bij het kiezen van de maaltijd of de kleding die die dag gedragen wordt. Stel eenvoudige vragen en betrek hem of haar in het gesprek. Het betuttelen, beperken van keuzes of het uitsluiten tijdens gesprekken kan leiden tot irritatie en onzekerheid.

Omgaan met agressie

Naarmate het ziekteverloop verder vordert, zal het voor uw naaste steeds moeilijker worden om te concentreren en informatie te verwerken. Dit vertaalt zich in een gevoel van onmacht en frustratie. Deze gevoelens kunnen zich uiten in schreeuwen, schelden en duwen. Het is belangrijk om in deze situatie zelf rustig te blijven en dit niet persoonlijk op te vatten. Maak geen onverwachte bewegingen en praat kalm.

Zorgen voor een familielid met dementie

Als mantelzorger zal het moeilijk zijn om met de progressieve ziekte dementie om te gaan. Wanneer de zorgtaken u te zwaar worden, kan de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen u de uitkomst bieden. Afhankelijk van het ziektebeeld, kunt u de ondersteuning van Zuster Jansen opbouwen van 5-uurs tot 24-uurs zorg thuis. Dit betekent dat uw naaste dag en nacht de professionele zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw familielid in goede handen is.

Wilt u meer informatie over particuliere thuiszorg in Zaandam? Neem dan telefonisch contact op met Zuster Jansen of vul het contactformulier in op de website.

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine
 • Beperk overlast van hout stoken voor uzelf en uw omgeving met deze tips

  NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch stoken? Met deze tips kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

 • Congres SLAAP2021 over invloed lockdown en genetische aanleg op slaap

  NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO) en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) organiseren op 25 en 26 november de vierde editie van het Nederlands Slaapcongres SLAAP2021. Tijdens dit online congres kunnen deelnemers zich laten inspireren, kennis opdoen en netwerken met veel slaapprofessionals. Jonge wetenschappers krijgen de ruimte om hun werk te presenteren en er is weer de Piet Visser Posterwedstrijd.

 • SURFIN' SANTAS

  NLMagazine Sport & Vrije tijd VIDEO - Honderden surfers die verkleed zijn als de kerstman zullen op zaterdag 11 december de koude Noordzee trotseren bij Hart Beach Quiksilver Surfschool in Scheveningen tijdens het internationaal bekende Surfin’ Santas.

 • Shungite, een kosmische ervaring

  NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – “Mijn hart maakt telkens een sprongetje als er een Shungite ervaring met ons wordt gedeeld. Natuurlijk zijn de fijne ervaringen het leukst, maar ook de minder fijne zijn mooie leermomenten. Leren van deze ervaringen brengt zoveel, daardoor kan ik anderen ook meer begrijpen, en steunen”, aldus Rineke van het bedrijf Sundancer. 

 • Stop Coronadiscriminatie en aangifte tegen de Staat

  NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – De teller van de petitie ‘Stop coronadiscriminatie’ met Wybren van Haga als initiatiefnemer, staat inmiddels op meer dan 260.000 ondertekeningen. Omdat het noodzakelijk aantal ondertekeningen voor aangifte tegen de Staat is bereikt, heeft de politicus inherente actie ondernomen.

Beheerders gezocht banner

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.